Ko su izviđači

"Ko su izviđači?"

Izviđači su organizacija, prije svega djece i omladine ali i odraslih. Cilj izviđačke organizacije jeste vaspitanje i obrazovanje dece i omladine kroz rad u prirodi. Mi smo otvoreni za svakoga, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, uzrast, pol, političko opredjeljenje, kulturu... Izviđačku organizaciju vode stariji, ali u skladu sa potrebama mladih. Izviđači se organizuju u jedinice (samostalne čete i odrede). Mnoge slavne ličnosti, astronauti, policajci, glumci, pjevači i drugi, bili su izviđači. Mnogi naši poznati građani su bili izviđači.

Šta rade izviđači?

U izviđačkoj organizaciji djeca uče o prirodi, njenim pravilima i zakonima, prvoj pomoći, orijentaciji i topografiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju, muzici, pjesmama, zatim o pravilima boravka u šumi, kako se loži vatra, vezuju čvorovi, i još mnogo toga. Sve ovo se ostvaruje kroz nedjeljne sastanke, zatim izlete, taborovanja, zimovanja i sl. Cilj je provesti što više vremena napolju... Koliko je potrebno izdvojiti vremena za izviđače? Kada se sve izviđačke aktivnosti stave na papir i izračuna dobija se da prosječan izviđač sa organizacijom provede puna dva do četiri mjeseca godišnje!

Kako da postanem izviđač?

Izviđač možeš da postaneš veoma lako. Potrebno je samo da se javiš našoj lokalnoj jedinici izviđača ili predstavniku u odrada u tvojoj školi. Tamo će ti odmah objasniti šta treba slijedeće da uradiš, upoznaće te sa tvojim novim drugarima...