Banjaluka je najveći grad u Republici Srpskoj i drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini.

Banjaluka predstavlja sjedište svih republičkih institucija. Prostire se na području većem od 15.000 hektara, koje naseljava oko 250000 stanovnika. Banjaluka se prostire sa obe strane rijeke Vrbas, koja je i simbolični centar svih dešavanja u našem gradu, ali i pokraj koje se nalaze prostorije Odreda izviđača “22. April”. Banjaluka je prepoznatljiva po svojim dugim alejama, parkovima i zelenilu, te je starijim Banjalučanima znana i kao “Zelena ljepotica”. Tvrđava “Kastel”, koja je izgrađena još u vrijeme starog Rima, prije nove ere, šetalište “Gospodska ulica” sa zgradama starog tipa gradnje i kulturno-istorijski spomenici čine naš grad veoma posebnim.
Ime “Banjaluka” prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1494. godine. Područje grada naseljeno je još od Paleolita od strane raznih plemena (kao što je Ilirsko pleme Mezeji) u pred-rimskom periodu, te od strane slavenskih plemena nakon pada Rimskog carstva u VI i VII vijeku nove ere. Grad je okružen brdima i prosječna nadmorska visina ovog područja je 163 metra. Klima područja je umjereno kontinentalna sa uticajima iz Panonske nizine. Prosječna godišnja temperatura iznosi 10.7 C, s tim da je prosječna temperatura u januaru 0.8 C, a u julu 21.3 C.
Više informacija o gradu Banjaluci pronaći ćete na zvaničnoj internet stranici grada Banjaluke – http://www.banjaluka.rs.ba